תקנון לאתר האינטרנט - הגנה הכרחית לכל עסק
בעלי עסקים רבים אשר מקימים אתר עבור העסק שלהם נוטים לייחס חשיבות רבה לבניית האתר, עיצובו, לתכנים שיווקיים ואף לתמונות מקצועיות. אולם, אותם בעלי עסקים מקלים ראש בבניית תקנון עבור האתר. רבים לא מודעים לכך שיש לערוך תקנון ואחרים מוותרים עליו לגמרי או חושבים שניתן להעתיקו או "לקחת" תקנון מאתרי אינטרנט אחרים. במצבים האמורים עלול בעל האתר לחשוף עצמו לתביעות, נזקים והוצאות כספים מיותרות.
מהו תקנון אתר ?
התקנון הנו בעצם הסכם בין הגולש לבין בעל האתר ו/או מפעילו. התקנון מסדיר את הסוגיות המשפטיות הנוגעות לשימוש באתר ונועד להסדיר בעיות שעלולות לצוץ כתוצאה מהשימוש בו. להלן מספר נושאים מרכזיים המוסדרים בתקנון:
- הגדרת זהויות הצדדים בתקנון
- התחייבויות הגולש באתר
- הגבלת אחריות בעל האתר
- כללי התנהגות הגולש באתר
- סחר מקוון באתר
- קניין רוחני (זכויות יוצרים, סימני מסחר)
- שיפוי בעל האתר
- מדיניות פרטיות
- סמכות שיפוט בעת מחלוקת
- ועוד נושאים רבים נוספים.
דעו, כי עשיית שימוש בתקנון מוכן מאתר אינטרנט אחר ברשת זו טעות חמורה המהווה הפרה של זכויות יוצרים. בנוסף, קיימת סבירות גבוהה כי תקנון ש"נלקח" מאתר אינטרנט אחר לא יוכל להגן עליכם כראוי מאחר ואינו מותאם ספציפית לאופי פעילות האתר שלכם.
מהות התקנון הינה לחייב את הגולש, בהתאם לדרישות חוק החוזים, לקבל על עצמו את הוראות התקנון. גולש הנכנס לאתר שלכם צריך להסכים לאמור בתקנון באופן אקטיבי (באמצעות הקלקה בתיבה מיוחדת, גלילת העמוד או באמצעות פתרונות טכנולוגיים אחרים). הסכמת הגולש להוראות התקנון תסייע לבית המשפט לאכוף את הוראותיו בשעת הצורך ולהיעתר לסעד שתבקשו.
- מתי חייבים בתקנון ?אתרים המכילים אלמנטים המוגנים בקניין רוחני: תמונות, סרטונים, עיצובים, מוצרים, מידע, מאמרים ותוצרים אחרים פרי עבודת בעל האתר (או של צדדי ג')
- אתרים בהם מבוצעות פעולות אקטיביות מצד הגולש כגון: העלאת תוכן, הזנת דוא"ל לצורך קבלת ניוזלטר או מידע אחר, רכישת מוצרים באופן מקוון, פעילות מסחרית ענפה ועוד.
תקנון מותאם אישית
קיימת חשיבות מכרעת לניסוח תקנון מקצועי לאתר האינטרנט של העסק. היות ואופי האתר משתנה מאוד מעסק אחד למשנהו יש להתאים את התקנון למידות הספציפיות של כל עסק, לתכניו וצרכיו הייחודיים.
לסיכומו של דבר, מומלץ לשקול עריכת תקנון מקצועי לאתר העסק שלכם. התקנון יבטיח שתוכלו להמשיך לעסוק במלאכתכם תוך עמידה על זכויותיכם ומזעור סיכונים עתידיים.
המחבר הנו עו"ד דניאל זולוטוביצקי, העוסק בזכויות יוצרים, סימני מסחר, דיני אינטרנט ומשפט מסחרי
ובעליו של משרד www.dz-lawoffice.com.
פייסבוק: https://www.facebook.com/Daniel.zolotovitzky
*המידע המובא במאמר זה הנו לרקע כללי בלבד ואינו מתיימר להחליף ייעוץ משפטי.
עורך דין במודיעין,
עורך דין זכויות יוצרים,

